Veuvje-en-Mamsie.reismee.nl

Dag 4 Cappadocie

Hallo allemaal,

Mam is te druk met kaarten vandaar dat ik het verdaag weer even doe.

Vandaag moesten we weer vertrekken om 9.15. Eerst hebben we een fotostop. De beroemde kameel in de stenen. Vanuit daar zijn we naar een vallei gegaan. Daar hebben we rondgelopen op onverharde paadjes en stenen trappen. Dit was ook een stad vooral bevolkt door Christenen. Door de erosie mag je op steeds minder plaatsten komen, doordat er gevaar is voor instortingen. Het was een flinke klim, Ahmed vertelde dat we hier in Cappadocie altijd zo`n 1200 tot 1500 meter boven de zeespiegel zitten. Ook hier waren weer huizen, kloosters, kerken en zelfs een moskee te zien. Veel te zien waren ook luchtbellen, die door de erosie bloot kwamen te liggen. Deze grote luchtbellen werden toen de tijd vaak gebruikt voor water opslag. Doordat dit ander gesteente was dan waar we gisteren waren, waren hier de luchtbellen groter. Hoe dit kan weet ze nog niet. Eenmaal beneden hebben we hier in een kamertje nog wat gedronken en daarna weerde bus in om naar de volgende stop te rijden.

Deze stop was een plek met allemaal hele vette veenschoorstenen (dit zijn de rechtopstaande stenen met een petje op, zoals we ze hier noemen) Ongelofelijk mooi was het daar. Erstond daar ook een kameel, waar ik nog even op ben gaan zitten. Ik hadnog nooit op een kameel gezeten en hier deden ze heel dier vriendelijk dat je op moesten stappen met een trapje. Daarna nog even over de marktjes heen gelopen en wat souveniers gekocht.

Hiena op naar de lunch. Dit was weer lopend buffet in Pigeon Valley. Aan de overkant kon je allemaal duivennesten in de bergen. Vandaar ook de naam Pigeon Valley. Het waaide als een malle hier en het stikke er van de chinese. Hierna hebben we nog een fotomomentje gedaan bij de grote berg. Hier had je mooi uitzicht weer over de Gorum vallei.

Vanuit hier zijn we naar de tapijtknoperij gegaan. Hier kregen we les in hoe tapijten geknoopt werden en hoe zijde geoogst werd. Ze doen de coconen van de zijderups gebruiken. Deze leven alleen in 1 gedeelte van Turkije, omdat de rupsen maar 1 soort bladeten die daar volop groeit. Zodra de rupsen gaan coconen laten ze ze 17 dagen liggen, daarna doen ze ze met stoom doden. 5 procent van de rupsen laten ze leven om de productie voort te zetten. De 'vlinder' zit dus nog dood in zijn cocoon. Hierna doen ze ze in een warm bad leggen en met een speciale borstel vinden ze de begin draden. Die spannen ze samen tot een dikker draad en draaien ze die op een spinnenwiel. Als aandenken kregen we allemaal een cocoon met een dode 'vlinder' erin. Daarna werd het riedeltje weergedaan met dat je allemaal informatie krijgt over de verschillende soorten tapijten en waar ze vandaan komen. Daarna werd het aangesmeerd om iets te kopen. We kregen hier wat te drinken, ik koos voor een raki en een water, mams kreeg appelthee.

Hierna was het op naar het hotel. Ahmed had al gezegd dat het zou gaan stormen vandaag en ja hoor het kwam hier echt met bakken uit de hemel....sneeuw dan wel! Het personeel stond er een sneeuwpop van te maken, die ondertussen weer ingestort is door de dooi. Vanavond lekker gegeten, kipfingers met taziki.......hmmmm.

Mams, Marije en Marian zitten nu te kaarten...te jokeren en ik zit aan tafel het verhaaltje te schrijven. Lekker met een biertje erbij!

Morgen gaan we aan de terugreis beginnen naar Antalya dus weer 600 km in de bus. We gaan dan stoppen bij een karavaan. We zijn benieuwd!

Voor nu slaap lekker en mams maakt het verhaaltje van morgen weer!

Mams en Veuvje

Raema

Klink weer als een top dag!
Wij willen denk ik volgend jaar naar istanbul.
Geniet nog ff doe ik namelijk ook via de verhalen en foto's